Dit zijn ze: dé webdesigntrends van 2019

Dit zijn ze: dé webdesigntrends van 2019

  ·   5 min. lezen
10 dec. 2018   ·   5 min. lezen

Ben jij ook zo benieuwd wat 2019 gaat brengen op het gebied van webdesign? Wij spotten 8 trends en delen ze met jou.

1.  Animate on scroll
Een trend die in 2018 al om de hoek kwam kijken en volgend jaar verder uitgerold wordt: animaties die bewegen doordat jij scrolt. Benieuwd hoe dit eruitziet? Inter heeft het al, bekijk hier hun website.

2. Video headers & backgrounds
Video headers- en achtergronden gaan we in 2019 nóg meer tegenkomen. Goed om te weten: deze video’s zijn altijd zonder geluid, anders werkt de autoplay van de video niet. Benieuwd hoe dit eruitziet?

3. Hamburgermenu & full page menu
Waar deze eerder voornamelijk werd gebruikt op mobiele sites, worden ze tegenwoordig steeds meer op desktop toegepast. Het full page menu is hierop een mooie toevoeging: klik je op het hamburgertje, dan komt het menu full screen in beeld.

4. Asymmetrische indeling
Met een asymmetrische indeling bedoelen we de speelsheid van een design. Bijvoorbeeld een tekst dat buiten een blok valt, blokken die over elkaar heen schuiven óf in elkaar overlopen.

5. Korte (mobiele) teksten
Less is more, dit geldt voor design maar ook voor content. Teksten worden, vooral op mobiel, korter en zijn slimmer vormgegeven.

6. SVG of vector
De tijd van pixels lijkt steeds verder achter ons: 2019 is hét jaar van SVG- of vector logo’s en iconen. Het grote voordeel is dat deze afbeeldingen altijd scherp worden weergegeven, dus ook op retina display’s en 4k monitoren.

7. Snelheid van inladen
Wil je hoog scoren in Google? Dan moeten beelden op je website snel ingeladen worden, ook op mobiel. Google kiest de kant van de gebruiker en straft daarom langzame websites keihard af.

 8. Mobiel
Het is een open deur, maar de mobiele gebruiker groeit elk jaar weer. Logisch dus dat geoptimaliseerde websites hoger scoren in Google. Kies je ervoor om je website niet te optimaliseren? Dan loop je kans dat je organisch minder goed vindbaar bent en dat er veel bezoekers afhaken.

Heb jij nog andere trends gesignaleerd? Laat het ons weten in de comments, we zijn benieuwd!