Hoe zorg je voor een optimale gebruikerservaring op je website?
Joris Graat

Hoe zorg je voor een optimale gebruikerservaring op je website?

Tegenwoordig met de stijgende komst van mobiele apparaten verwachten gebruikers een optimale gebruikersbeleving en interactie bij een digitale applicatie. Hierbij valt te denken aan een website of applicatie. Men verwacht met elk device op ieder gewenst moment een gebruiksvriendelijke weergave van een webpagina te zien.

Wat is UX design?

Gevolg hiervan is dat er tijdens de ontwerpfase een onderzoek moet plaatsvinden hoe dit resultaat te behalen is. Het proces om de eindgebruiker een zo gebruiksvriendelijk mogelijke manier te bedienen heet UX (User eXperience) design. Hieronder vallen dan het gebruiksgemak, eenvoud in gebruik en de plezierige ervaring bij het gebruik van een applicatie. In het algemeen staat User Experience voor de ervaring die een persoon heeft tijdens het gebruik van een systeem.

Focus op mobile design

Anno 2015 gebruikt bijna iedereen een mobile device. (In Nederland zijn er 21.500.00 mobiele telefoons in gebruik). En met veel wordt niet alleen het aantal, maar vooral ook de verschillende schermen per merk bedoeld. Een gevolg hiervan is dat er ook een breed scala aan resoluties beschikbaar is. Een website hoort dus zoals vaker gezegd, niet alleen geoptimaliseerd te zijn voor de desktop resoluties, maar voor alle resoluties.Dus ook alle tablet formaten en mobiele formaten.

Het nut van UX designers

Er zijn dan sinds de laatste jaren ook specialistische rollen bijgekomen binnen de webdesignwereld. Er zijn bedrijven waarbij personen binnen een team zich alleen focussen op de ervaring van de eindgebruikers, dus de bezoekers van een website of applicatie. Dit zijn de UX Designers. Middels schetsen en wireframes (digitale schermweergaven) onderzoeken en stemmen zij samen met de opdrachtgever af, hoe de webpagina’s ingericht worden en hoe het beste resultaat te behalen is.

Verschillende takken van UX design

Ook binnen de user experience design afdeling vallen weer verschillende specialismen. Zo is er de tak visual design die zich richten op de look and feel en de grafische weergave. Hiernaast is er ook de groep informatie architectuur. Hier gaat het over de structuur en organisatie van de informatie van producten en diensten. Wellicht klinkt dit wat vaag, maar dit gaat over het gebruiksgemak en de vindbaarheid.

UX Design

Wat is UX-design?

Bovenstaande afbeelding geeft in een overzicht weer welke aspecten betrokken zijn bij UX Design.

Focus en eenvoud belangrijk

Dan is er tot slot nog een centrale gedachte achter UX Design. Dit houdt in dat een krachtige user experience meestal wordt behaald door focus en eenvoud. Met eenvoud bedoelt men het nastreven van onderscheid. Bij focus valt te denken aan het bepalen van essentiële onderdelen. Wat wordt wel of juist niet meegenomen bij de ontwikkeling van een website?

Er valt dus te zeggen dat sinds de komst van mobiele apparaten, het onderwerp UX Design belangrijker is geworden om de bezoekers van je website een zo optimaal mogelijke ervaring te bieden. Op een desktop is er immers meer informatie tegelijk zichtbaar dan op een kleiner scherm. Jaren geleden was het voldoende om een website te ontwerpen en te organiseren voor een resolutie van 1024 pixels (maateenheid voor beeldschermen) breed. Nu is het zonde en onverstandig om de mobiele resoluties achterwege te laten en kansen te laten liggen.

?>