Adobe Creative Cloud 2014 review
Tom Elbers

Adobe Creative Cloud 2014 review

13 jaar geleden kwam de eerste Adobe Creative Suite uit. Een prachtig software pakket voor al je grafische uitingen, videobewerkingen en webdevelopment. Om de twee jaar bracht Adobe een nieuwe Creative Suite uit tot in 2012 CS6 was bereikt. De tijd van de “Cloud” was aangebroken. Geen CD’s meer, maar alles via de “Cloud” en online.

Al je favoriete software is te downloaden en te gebruiken voor een vast bedrag per maand. Adobe beloofd dat hun gebruikers altijd up-to-date zijn en altijd de laatste versie ontvangen. Tevens zijn er diverse programma’s te downloaden die alleen voor de Cloud gebruikers beschikbaar zijn.

Ik dacht zelf dat dit het einde was van grote updates zoals we deze elk jaar gewend waren van Adobe. Maar Adobe heeft toch een manier gevonden om ons te blijven verassen, Creative Cloud 2014. Dit suggereert dat volgend jaar Adobe Creative Cloud 2015 wordt gelanceerd en zo word de telling weer voortgezet.

Mijn ervaring met Adobe Photoshop CC 2014

Installatie

Het is een grote update, maar toch ook weer niet. Bij het updaten/installeren van Photoshop CC 2014 wordt er een nieuwe versie geïnstalleerd en wordt niet mijn huidige Photoshop overschreven. Waarom Adobe hiervoor gekozen heeft is mij een raadsel, het is in ieder geval irritant en bezorgt mij extra werk (oude versie verwijderen, snelkoppelingen opnieuw aanmaken etc.).

Uiterlijk

Een nieuw opstartscherm. Geen uitbarsting van 3D blokken maar een schilderij achtig artwork van Behance. Aangezien de afbeelding uit Behance komt zal dit naar alle waarschijnlijkheid periodiek worden vervangen door een ander artwork uit het creatieve platform.

photoshop

Nieuwe functies

Er zijn diverse nieuwe functies bijgekomen. Ik bespreek 3 nieuwe functies die mij het meest hebben aangesproken als webdesigner

Slimme hulplijnen

Activeer de move tool (verschuiven) en houd CTRL (⌘) in. Zodra je met je cursor over elementen beweegt krijg je afmetingen en afstanden te zien van dat element. Ook bij het verplaatsen of dupliceren van elementen krijg je meerdere hulplijnen te zien zodat het plaatsen en uitlijnen een fluitje van een cent worden. Ideaal voor mij als webdeveloper wanneer je pixelnauwkeurig aan het werk bent.

Uitlijnen

Fonts

Live preview van jouw fonts. Selecteer een stuk tekst en beweeg met je cursor over de fontlijst. Photoshop geeft direct een weergave van jouw tekst in het lettertype waar je cursor bij staat. Ook de pijltoetsen op je toetsenbord zijn handig om te gebruiken. Wanneer je de shift toets ingedrukt houd blader je door de Font Family ’s heen i.p.v. per stuk.

Tevens heeft TypeKit een enorme verzameling van mooie lettertypes voor je desktop en online gebruik. Ontvang je van een collega een design waarin een TypeKit font is gebruikt, maar jij hebt zelf de font niet geïnstalleerd? Photoshop vraagt bij het openen van de file of hij de font moet herstellen. Vervolgens download hij zelf de font en is de file direct te gebruiken met de juiste font.

Upsampling

Het komt regelmatig voor dat ik foto’s krijg aangeleverd met een lage resolutie. Het opblazen / vergroten van deze foto’s is eigenlijk “Not done”, maar soms kan je niet anders. Photoshop heeft hieraan gedacht. Het vergroten van afbeeldingen met (meer) behoud van detail en scherpte. Het vergroten van afbeeldingen in Photoshop CC 2014 geeft nu een beter resultaat in vergelijking met vroeger.

Upsampling

In het voorbeeld is te zien dat er op de oude manier veel ruis ontstaat rondom het logo en boven de struiken. De intelligente upsampling zorgt ervoor dat elementen worden vergroot met ruisreductie op bijv. een vlakke of egale ondergrond.

Overige nieuwe functies

Er zijn nog diverse andere nieuwe functies die Adobe heeft uitgebracht voor Photoshop in CC 2014 en afgelopen maanden. Bekijk ze allemaal op de Adobe website. 

?>